Tegenwoordig zijn drones niet meer enkel het speelgoed van hobbyisten. Door de vooruitgang in techniek vinden drones hun weg naar steeds meer commerciële toepassingen.
De beveiligingsbranche is hierop geen uitzondering. Denk bijvoorbeeld aan de inzet van drones bij de inspectie van faciliteiten, bewaking van kostbare infrastructuur, bij evenementen en meer.
Maar in bovengenoemde opsomming mist een belangrijk onderdeel. Iets wat we in ons enthousiasme over het hoofd zouden kunnen zien. Want hoewel drones kunnen bijdragen aan de veiligheid, is een drone in de verkeerde handen juist een groot gevaar.
En daarbij doelen we niet alleen op onbekwame piloten.
Iedereen die zou willen, kan voor een paar honderd euro een prima drone bezitten. En dit is iets om over na te denken. Uiteraard gelden er regels en verbodsbepalingen als het gaat om vliegen in de buurt van bijvoorbeeld vliegvelden of andere kritieke infrastructuur. Zo kan het zijn dat drone piloten in bovengenoemde situaties moeten kunnen communiceren met de betreffende luchtverkeersleiding of moeten er ontheffingen worden aangevraagd.
Maar zal iemand die kwaadwillend is, zich laten tegenhouden door wetgeving? Het antwoord spreekt voor zich. Hoe kunnen we dan voorkomen dat ongewenste drones geen gevaar vormen tijdens een evenement of in de buurt van vliegvelden of andere kritieke infrastructuur? Welkom in de wereld van anti-drone systemen. Anti-drone of counter drone systemen worden speciaal ontwikkeld om ongewenste drones te detecteren en vervolgens te stoppen of neer te halen.
Het bestrijden van ongewenste drones is dan ook terecht iets wat heel serieus wordt genomen. Ook door overheden. Enkele jaren terug investeerde de Nederlandse politie als eerste in de wereld in speciaal getrainde “anti-drone vogels”. Ja echt waar. (Klik hier voor video op youtube). Uiteindelijk is de Politie met het programma gestopt, maar desalniettemin levert het mooie beelden op.
Vogels waren dan misschien niet de perfecte oplossing, maar wat dan wel?
Er zijn verschillende methoden die kunnen worden ingezet om drones uit een luchtruim te weren. Laten we we deze onderverdelen in detectie en neutralisatie.
Er zijn verschillende systemen beschikbaar die in staat zijn om drones te detecteren. De techniek die je hiervoor wilt inzetten hangt af van de omvang van de te bewaken omgeving in kwestie, en ook de omvang van je portemonnee is niet onbelangrijk. Gaat het om een relatief klein terrein? Dan zou je kunnen kiezen voor een 360 camera toegerust met hitte detectie die zowel dag en nacht drones kan waarnemen tot op zo’n 800 meter afstand.
Moet je een groter terrein onder alle weersomstandigheden kunnen bewaken? Dan zou detectie met radartechnologie of radiogolven een oplossing kunnen zijn. Na het waarnemen van een object is het aan slimme software om onderscheid te maken tussen een ongewenste drone, een vogel of iets anders dat je luchtruim betreed.
Detectiesystemen zijn niet alleen in staat het object zelf in beeld te brengen, maar soms ook om het identificatienummer van de drone uit te lezen en zelfs om te traceren waar de drone piloot zich bevindt.
Hoewel detectie essentieel is, is het nog maar het halve werk.
Na detectie van een ongewenste drone willen we zorgen dat deze geen schade kan veroorzaken. Een mogelijke eerste stap is het gebruik van een zogeheten “jammer” om het signaal tussen de drone en de dronepiloot te verstoren. Hierdoor is het mogelijk de drone op veilige afstand tot stilstand te brengen of in sommige gevallen zelfs de controle van de piloot over te nemen.
Daarnaast zijn er steeds meer technieken beschikbaar om dit soort ongewenste drones daadwerkelijk uit de lucht te krijgen. Zo is er bijvoorbeeld apparatuur om drones vanaf de grond uit de lucht te schieten. Ook zijn er speciale drones die worden ingezet om de andere drones te vangen, of uit de lucht te “stoten”.
In conclusie: Drones worden steeds slimmer en de mogelijkheden zijn nagenoeg eindeloos.
Maar massale adoptie van deze techniek vraagt om maatregelen die ervoor zorgen dat drones in de verkeerde handen geen schade kunnen veroorzaken in de buurt van vliegvelden, evenementen of andere kritieke infrastructuur.
Is het nodig je luchtruim te beschermen? Ieder terrein en situatie is uniek en kan vragen om een combinatie van verschillende technieken. Wil je meer weten over de mogelijkheden van anti-drone systemen? Dan kun je hiervoor terecht bij unit4security.
Secure any site, anywhere.
International deployment.
+31 (0)50 - 211 51 00
De Schelp 35, 9351 NV Leek, Netherlands