Is de quantum computer een veiligheidsrisico voor Bitcoin?

Quantum fysica en de quantum computer.

In de laatste honderd jaar zijn we veel te weten gekomen over hoe bijzonder onze wereld in elkaar zit. Mede dankzij wetenschappers als Isaac Newton, hebben we een begrip van verschillende natuurwetten en de wiskunde die hierachter zit. Als we een appel van de Martinitoren laten vallen kunnen we precies berekenen wanneer deze de grond zal raken.

Maar wanneer we dieper inzoomen naar de aller aller kleinste deeltjes van ons universum, zien we totaal andere en mysterieuze wereld. Het is een plek waar elementen zich niet gedragen volgens de natuurwetten die we zo goed kennen. De spelregels zijn anders. Zo kunnen “deeltjes” ongeacht afstand met elkaar verbonden zijn (quantum entanglement). Ook zijn deeltjes niet gewoon deeltjes, maar kunnen zowel een “deeltje” als “golf” tegelijkertijd zijn. Juist. Welkom in de wereld van Quantum fysica.

Maar dat we het niet volledig kunnen begrijpen, heeft bedrijven/overheden er niet van weerhouden de bijzondere eigenschappen van quantumdeeltjes te gebruiken om ongekend krachtige computers te maken. Tenminste, daar wordt hard aan gewerkt. Bedrijven als Google en andere grote tech bedrijven investeren dan ook miljoenen in deze nieuwe techniek.

Zo claimt Google een machine te hebben die slechts 200 seconden nodig heeft om iets te doen, waar ‘s werelds snelste (reguliere) supercomputer 10.000 jaar voor nodig zou hebben.

De mogelijke voordelen van deze nieuwe techniek

Dat is een moeilijkere vraag dan dat het lijkt. Als iemand je in 1980 had gevraagd wat de voordelen van internet zijn, zouden we misschien nog niet zo heel veel kunnen bedenken. Op dezelfde manier is het nu moeilijk te overzien welke gevolgen de quantum computer kan hebben op onze maatschappij en welke voordelen/nadelen het heeft.

Maar zoals eerder genoemd kunnen deze machines berekeningen doen waar we eerder alleen nog maar van konden dromen. Denk aan oplossingen voor medisch onderzoek en het doen van complexe simulaties. Andere mogelijke toepassingen die op internet worden genoemd zijn weersvoorspelling en cybersecurity.

Potentiële veiligheidsrisico's van de quantum computer.

Maar wacht eens even. Moeten we dit allemaal wel willen? Het is een techniek waarvan we de gevolgen nog moeilijk kunnen overzien. Brengt dat niet juist veiligheidsrisico’s met zich mee? De meningen zijn verdeeld, maar het klinkt plausibel. Online beveiliging is met name gebaseerd op encryptie/versleuteling. Op dit moment kost het reguliere computers simpelweg te veel tijd om deze encryptie te kraken. We zouden het kunnen vergelijken met een cijferslot. Heb je een cijferslot met 3 cijfers, dan heb je 1000 mogelijkheden. Met een beetje doorzettingsvermogen kun je net zo lang blijven proberen totdat je de juiste combinatie hebt gevonden. Maar hoe meer cijfers het slot heeft, hoe langer het zal duren voordat je de juiste combinatie kan vinden. Zo kost het huidige computers op dit moment veel te veel tijd om een digitale sleutel te kraken (volgens één website langer dan de aarde heeft bestaan.) Maar voor quantum computers zou dit in de toekomst mogelijk kunnen zijn. Wel wordt er gedacht dat we nog genoeg tijd hebben ons hierop voor te bereiden en met “quantum-proof” oplossingen te komen.

Is de quantum computer een bedreiging voor Bitcoin?

Dat hangt ervan af wie je het vraagt. Maar volgens een uitgebreid artikel op braiins.com is de quantum computer momenteel (nog) geen bedreiging voor bitcoin.

Wanneer iemand of een groep mensen (mining pool) in staat is om ten minste 50% van de totale mining power te leveren, geeft dit een risico voor het Bitcoin netwerk. Het zou namelijk voor de aanvaller mogelijk zijn om Bitcoins twee keer uit te geven en te voorkomen dat nieuwe transacties worden bevestigd. Je zou denken dat de quantum computer zou uitblinken in het minen. Maar volgens het eerder genoemde artikel zijn quantum computers nog lang niet zo snel en efficiënt als de huidige ASICS machines die hiervoor worden gebruikt.

Het grootste risico lijkt eerder te zitten in een directe aanval op Bitcoin signatures/wallets waarbij een quantum computer aan de hand van de public key, de private key zou achterhalen. Hier zit wel een maar aan. Want je public key is alleen zichtbaar wanneer coins worden uitgegeven vanuit een “legacy P2PK adres”. Je zou coins dus al veiliger kunnen maken door een wallet adres niet opnieuw te gebruiken.

De conclusie? Is de quantumcomputer een bedreiging voor Bitcoin?
Het zou in de toekomst mogelijk kunnen zijn, maar aan de andere kant zijn hier ook weer oplossingen voor en is er nog “genoeg” tijd om deze te implementeren.

Toch weet je het maar nooit. Als je mij vraagt, kan de techniek in dit tijdperk soms bijzondere sprongen maken. Sommige zaken lijken echt werkelijk onmogelijk, totdat één of ander techbedrijf weer eens het tegendeel bewijst. Maar dat geldt natuurlijk voor zowel technologie met beveiligingsrisico’s als beveiligingsoplossingen. Het is in ieder geval interessante materie en we zijn benieuwd waar het naartoe gaat. Wil je meer weten over hoe het precies in elkaar zit? Zie ook het artikel op braiins.com

Bericht delen

Get a quote